Dagpo klooster Shedrup Ling

Dagpo Dratsang

Dagpo Dratsang

Dagpo Shedrup Ling (of Dagpo Dratsang) is een kloosteruniversiteit die gesticht is door de zesde opvolger van Je Tsong Khapa, Je Lotrö Tempa. Het niveau van de studies is hier erg hoog, of het nu de Vijf Grote Teksten (Logica, Paramita, Madhyamika, Abidharma en Vinaya) betreft of Tantra. Bijzondere aandacht wordt gegeven aan de Lamrim. Lamrim, of “Stadia op het Pad naar Verlichting”, is een uiteenzetting van alle essentiële lessen van de Boeddha die in een toenemende moeilijkheidsgraad wordt gepresenteerd voor onmiddelijke toepassing en meditatie.

In 1403 had Je Tsong Khapa – de grote Tibetaanse leraar die de boeddhistische Gelug-traditie heeft gesticht – net het schrijven van de “Grote Uiteenzetting van de Stadia van het Pad” (Lam Rim Chen Mo) in het Rating klooster afgerond, toen Je Lotrö Tempa hem kwam bezoeken. Je Tsong Khapa zegende hem door de nieuwe Lamrim tekst op zijn hoofd te leggen. Hij gaf hem een kopie en vertelde hem naar de Dagpo-provincie te gaan om een klooster te bouwen waar men de Lamrim zou kunnen studeren, evenals de Vijf Grote Teksten, en waar ze in praktijk gebracht zouden kunnen worden. Om deze reden staat Dagpo Dratsang ook bekend als de Lamrim Dratsang. Ieder jaar werd er in april een speciale sessie gewijd aan de studie en beoefening van Lamrim. Eens in de drie jaar onderwees de abt de complete Lam Rim Chen Mo (500 folio’s) van Je Tsong Khapa. Dankzij deze inspanningen was de Lamrim enorm wijdverspreid in de Dagpo-provincie.

Inauguratie van het klooster, mei 2005

Inauguratie van het klooster, mei 2005

Veel van de Ganden Tripas (opvolgers van Je Tsong Khapa als hoofd van de Gelug school) waren afkomstig van dit klooster en veel van de monniken bereikten hoge spirituele realisaties door hun meditaties op de Lamrim.

Na de communistische invasie van 1959 hergroepeerden de monniken van Dagpo Dratsang die er in slaagden te ontsnappen van Tibet naar India, eerst in Assam en daarna in Madhyapradesh. Hier hebben ze jarenlang, ondanks al hun materiële ontberingen, de kloostertradities van hun specifieke afdeling voortgezet.

Je Tsong Khapa

Je Tsong Khapa

In 2005 voltooide Dagpo Rinpochee een grootschalig project; de reconstructie en verplaatsing van zijn klooster Dagpo Shedrup Ling. Het klooster is gelegen in  Kais in de Kullu vallei van het noordwesten in India. Het klooster, dat inmiddels meer dan honderd monniken telt, werd in mei 2005 geïnaugureerd door Zijne Heiligheid de Dalai Lama in de aanwezigheid van vele duizenden volgelingen.  Zijne Heiligheid de Dalai Lama  werd op dat moment volgens de overlevering wederom de abt van het klooster.

Naast het klooster is er een school opgericht waar kinderen van zowel Tibetaanse vluchtelingen als de plaatselijke bevolking onderwijs ontvangen.

Opening 2005 klooster

Opening 2005 klooster

Kadam menu