Overleveringslijn van Dagpo Rinpochee

Dagpo Jampel Lhundrup

Dagpo Jamphel Lhundrup

De overleveringslijn van Dagpo Rinpochee zijn vorige, herkende incarnaties is tot ver in het verleden terug te voeren. In meer recente tijden rekenen we verscheidene abten van het Dagpo Shedrup Ling klooster onder de vorige incarnaties van Dagpo Rinpochee. Hieronder staan enkele meer bekende vorige incarnaties van Dagpo Rinpochee.

Dagpo Lama Rinpochee Jamphel Lhundrup (1845-1919)

Dagpo Lama Rinpochee Jamphel Lhundrup was de voornaamste leraar van Kyabje Pabongkha Dorje Chang (1878-1941), de beroemde Tibetaanse leraar die in de zomer van 1921 gedurende 24 dagen Lamrim onderricht gaf in Chusang Ritrö, enkele kilometers ten westen van Lhasa. Hierbij waren meer dan 700 studenten aanwezig. Het is Kyabje Trijang Dorje Chang geweest die dit speciale onderricht heeft opgetekend en geredigeerd. Wij kennen deze beroemde tekst als Liberation in Our Hands (Tib. rNam-grol lag-bcangs).

 

Longdröl Lama Rinpochee (18e eeuw)

Longdröl Lama Rinpochee was een belangrijke meditatie meester en geleerde. Hij was een leerling van de zevende Dalai Lama. Evenals Milarepa had hij een moeilijke tijd in zijn jeugd. Na veel studie en meditatie werd Longdröl Lama Rinpochee een van de leidende meesters van die tijd. Zo was hij de leraar van Jigmey Wangpo, zelf een groot geleerde en auteur van meer dan 23 omvangrijke boekwerken.

Marpa Lotsawa (1012 – 1097)

De vertaler Marpa is de stichter van de Kagyü-school in Tibet. Hij staat bekend als de meester die Jetsün Milarepa naar de Verlichting begeleidde door middel van zeer zware training.

Marpa Lotsawa
Marpa Lotsawa

Suvarnadvipa Dharmakirti (10e eeuw)

Suvarnadvipa Dharmakirti

Suvarnadvipa Dharmakirti

Suvarnadvipa Dharmakirti (Lama Serlingpa) was de voornaamste spirituele leraar van de Indiase wijsgeer Atisha. Atisha reisde vanuit India dertien maanden over zee onder erbarmelijke omstandigheden om Lama Serlingpa te ontmoeten – in wat heden ten dage Indonesië is – en ontving speciaal onderricht over de verlichtingsgeest (bodhicitta) van hem. Suvarnadvipa onderwees hem voor het ontwikkelen van bodhicitta zowel de overlevering van “De Zeven Punten Instructie van Oorzaak en Gevolg”, afkomstig van de overleveringslijn van Maitreya, en de overlevering van “Het gelijkschakelen en Verwisselen van jezelf met Anderen”, afkomstig van Manjushri.

De twee meesters, Suvarnadvipa en Atisha, hervonden zichzelf in dezelfde meester-discipel relatie, in meer recente tijden, toen Atisha werd geboren als Pabongkha Dorje Chang. De laatstgenoemde ontving onderricht over bodhicitta van Dagpo Lama Rinpochee Jamphel Lhundrup, de vorige incarnatie van Dagpo Rinpochee.

 

 

 

Bodhisattva Taktungu

Bodhisattva Taktungu

Bodhisattva Taktungu

Deze beroemde bodhisattva leefde in de tijd van de vorige boeddha. Hij verkocht een stuk vlees van zijn eigen lichaam om toch een offering aan zijn spirituele leraar te kunnen maken.

Kadam menu