Z.H. de Dalai Lama

Z.H. de Dalai Lama

Z.H. de Dalai Lama

Zijne Heiligheid de 14e Dalai Lama, Tenzin Gyatso, is zowel de politiek als geestelijk leider van de Tibetaanse gemeenschap. Hij werd geboren op 6 juli 1935 als zoon van een eenvoudige boerenfamilie in het dorpje Takster in de provincie Amdo, in het noordoosten van Tibet. De Dalai Lama wordt beschouwd als de reïncarnatie van elk van de voorgaande Dalai Lama’s. Zij worden beschouwd als een manifestatie van Avalokiteshvara of Chenrezig, de Bodhisattva van Mededogen. In deze lijn wordt His Holiness niet alleen gezien als de 14e Dalai Lama, maar tevens als de vierenzeventigste manifestatie van Chenrezig in een lijn die teruggaat tot een brahmaanse jongen die leefde in de tijd van Boeddha Shakyamoeni.

Scholing en studie

Toen de Dalai Lama 6 jaar oud was brak een tijd van scholing en studie aan: leren lezen, schrijven en de studie die alle monniken volgen. Deze studie bestaat uit vijf hoofdvakken en vijf bijvakken. De hoofdvakken zijn logica, Tibetaanse kunst en cultuur, Sanskriet, geneeskunde en boeddhistische filosofie. Deze bevat vijf categorieën: prajnaparamita (de vervolmaking van wijsheid), madyamika (de filosofie van de middenweg), vinaya (de kloosterdiscipline), abidharma (metafysika) en pramana (logica en epistomologie). Op zijn 23e deed de Dalai Lama zijn eindexamen in de Jokhangtempel in Lhasa, tijdens het Mönlam Festival in 1959. Hij slaagde cum laude en kreeg de titel Geshe Lharampa, het hoogste niveau, gelijkwaardig aan de doctor’s titel, in de boeddhistische filosofie. De voornaamste spirituele leraren van de Dalai Lama zijn Kyabje Trijang Dorje Chang en Kyabje Ling Dorje Chang.

Dagpo Rinpochee en Z.H. de Dalai Lama

Dagpo Rinpochee en Z.H. de Dalai Lama

Politieke veranderingen

Tijdens de herfst in 1949 drongen de Chinezen het noordoosten van Tibet binnen. Na de massale invasie in 1950 werd de Dalai Lama op 17 november, op 15-jarige leeftijd, twee jaar eerder dan gepland, tijdens een uitgebreide ceremonie ook het wereldlijke hoofd van de Tibetanen. In maart 1959, tijdens een grote opstand van de Tibetanen in Lhasa, besloot de Dalai Lama, op aanraden van Kyabje Trijang Dorje Chang, te vluchten naar India. Sindsdien zet hij vanuit ballingschap zich in voor een vreedzame oplossing voor zijn volk. Hiervoor ontving hij in 1989 de Nobelprijs voor de vrede.

Spiritueel leraar

Over de hele wereld geeft de Dalai Lama dharma-onderricht en initiaties en is voor veel boeddhisten een van de voornaamste spirituele leraren. In mei 2005 opende hij het nieuwe Dagpo Dratsang klooster in Kullu, India. Tevens is hij sindsdien abt van dit klooster.  Van alle voorgaande incarnaties waren met name de 5e Dalai Lama en de 13e Dalai Lama opmerkelijke voorgangers van de huidige Dalai Lama.

Kadam menu